Hlavní obsah

GM odsekává další značku, v Austrálii hodlá ukončit výrobu holdenů

Novinky, ČTK, maž

Největší americká automobilka General Motors se rozhodla ukončit v roce 2016 výrobu automobilů v Austrálii. Informovala o tom podle agentury Reuters australská média. Mluvčí automobilky se k těmto informacím odmítl vyjádřit.

Článek

Australská divize Holden, která zaměstnává téměř 4000 lidí, v loňském roce vyrobila zhruba 95 tisíc vozů a vykázala ztrátu 153 miliónů australských dolarů (téměř tři miliardy korun). Divize má podle vlastních údajů na australském automobilovém trhu desetiprocentní podíl.

Australský automobilový průmysl se již několik let nachází pod tlakem kvůli vysokým nákladům, silné domácí měně, slabému exportu a ostré mezinárodní konkurenci. Odvětví přímo zaměstnává přes 50 tisíc lidí a závisí na něm dalších 200 tisíc pracovních míst. Vláda již na podporu automobilového sektoru vynaložila miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Tento týden GM oznámil, že stáhne z evropského trhu značku Chevrolet a soustředí se plně na své evropské značky Opel a Vauxhall. Dovoz chevroletů z Jižní Koreje skončí v roce 2015, na evropském trhu se ale nadále bude prodávat sportovní model Corvette. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám