Hlavní obsah

Mini se ukázalo v kabátu pro rok 2014, má nový tříválec

Novinky, maž

V pondělí večer se v Oxfordu ukáže nová generace legendárního Mini Cooperu s interním kódem F56. Na internet ještě před světovou premiérou uniklo několik oficiálních fotografií. Proti druhé novodobé generaci se z hlediska designu mnoho nezměnilo.

Foto: Mini

Mini Cooper (2014)

Článek

Mini pro modelový rok 2014, postavené na nové platformě, je 3821 mm dlouhé, 1727 mm široké a 1414 mm vysoké.

V porovnání s předchůdcem tedy narostlo ve všech směrech: je o 98 mm delší, o 44 mm širší a o 7 mm vyšší. Rozvor náprav je větší o 42 mm (2495 mm). Standardem jsou patnáctipalcová kola, v příplatkové výbavě budou figurovat i disky s průměrem 18 palců.

Foto: Mini

Mini Cooper (2014)

Zvětšil se i zavazadelník na současných 211 litrů. Vnější design se změnil jen drobnými retušemi, které nové Mini ještě více zakulatily, větší zásahy by však jistojistě byly na škodu.

Poprvé s tříválcem

V nabídce motorizací se poprvé v historii Mini objevuje tříválec, a to hned ve dvou verzích: v naftové patnáctistovce a v benzínovém provedení se stejným zdvihovým objemem (oba motory jsou přeplňované pomocí turbodmychadla).

Zážehový tříválec pod kapotou Mini nabídne rovných 100 kW, neboli postaru 136 koňských sil.

Vrcholem nabídky pak bude verze S, kterou pohání dvoulitrový čtyřválec. Všechny motory plní emisní normu Euro 6 a ke všem povinně dostanete systém start/stop.

Foto: Mini

Mini Cooper (2014)

Novinkou je i head-up displej, který promítá na čelní sklo vybrané provozní údaje, jako rychlost či pokyny z navigačního přístroje. Nový je i podvozek s elektronicky stavitelnými adaptivními tlumiči, které nabídnou sportovní či komfortní charakteristiku odpružení.

Další podrobnosti budou známy až po světové premiéře v Oxfordu.

Foto: Mini

Mini Cooper (2014)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám