Hlavní obsah

Zisk Porsche stagnuje, automobilka proinvestovala 1,3 miliardy eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý výrobce sportovních vozů Porsche vykázal za devět měsíců letošního roku provozní zisk 1,89 miliardy eur (48,6 miliardy korun), což je zhruba stejně jako ve stejném období loni. Za stagnací zisku podle firmy stojí vysoké investice.

Foto: Porsche

Znak Porsche

Článek

Automobilka rovněž najímala nové zaměstnance a zvýšila počet zaměstnanců o téměř 11 procent.  Na konci září společnost, která patří do skupiny Volkswagen, měla 18 882 zaměstnanců. Meziročně se počet zaměstnanců zvýšil o více než 1800. Zhruba 700 nových pracovních míst vzniklo v závodě v Lipsku, kde se má vyrábět nový model Macan. Zbývající pracovní místa vznikla v centrále firmy a ve vývojovém centru. Do konce roku 2018 plánuje automobilka zvýšit počet zaměstnanců na 20 000.

Ředitel Porsche Matthias Müller uvedl, že Porsche letos investuje zhruba 1,3 miliardy eur, mimo jiné do výroby nového modelu Macan v Lipsku. Zisk za celý rok proto má být na stejné úrovni jako loni. Prodej a tržby však mají stoupnout a budou zřejmě rekordní. Za devět měsíců letošního roku stouply tržby o tři procenta na 10,4 miliardy eur.

Dodávky sportovních vozů zákazníkům stouply za leden až září o 15 procent na téměř 120 000 vozů. Největší úspěch má Porsche v současnosti v USA, kde dodávky vzrostly o 26 procent. V Číně se zvýšily o 15 procent. V Evropě se však Porsche stejně jako další výrobci potýká s propadem automobilového trhu a dodávky aut zde stouply jen o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám