Hlavní obsah

Silniční enduro za dostupnou cenu? Suzuki V-Strom 1000

Novinky, Petr Kološ

V populární kategorii velkých silničních endur přibude stroj s dostupnou cenou - Suzuki V-Strom 1000. Proti předchůdci je lehčí, výkonnější a nabízí nižší spotřebu. Úplnou novinkou u této značky je kontrola trakce. Stroj bude k dispozici na jaře 2014. Cenu čekáme nejnižší v segmentu velkých endur.

BEZ KOMENTÁŘE: Suzuki V-Strom 1000 ABS Video: Suzuki

 
Článek

Řada konkurentů se v této kategorii vydává cestou zvětšování objemů a přidávání nových elektronických funkcí. Suzuki se s modelem V-Strom snaží nabídnout především dobrou cenu. Doufá, že ta zaujme víc než elektroničtí pomocníci.

Foto: Suzuki

Suzuki V-Storm 1000 (2013)

Vzhledově nový V-Strom 1000 rozvíjí tvary menšího modelu 650. Výrazný „zoban“ pod předním světlometem odkazuje na klan legendárních jednoválců 800 DR Big.

Vpředu má novinka 19palcové, vzadu 17palcové kolo, což jsou stejné rozměry, jaké používal předchůdce. Jen kola už nejsou ocelová s dráty, ale litá. Suzuki šetří hmotnost. Novinka je prý opět o něco víc silniční než minulá generace.

Foto: Suzuki

Suzuki V-Storm 1000 (2013)

Nový motor sice vychází ze základu agregátu z modelu TL1000, ale má větší vrtání a tím i objem. Z 999 se zvýšil na 1037 ccm. Nové jsou i písty, hlava, klika, spojka a konstruktéři použili také nové technologie pro snížení vnitřních odporů. Motor dostal dvě svíčky na válec. Výkon výrobce zatím nezveřejnil.

Foto: Suzuki

Suzuki V-Storm 1000 (2013)

Šestirychlostní převodovka

Převodovka nabízí šest rychlostních stupňů. Na V-Stromu se objevuje i kontrola trakce. U Suzuki je to premiéra. Systém bude vypínatelný a stavitelný ve dvou citlivostech. Stavitelný a také plně vypínatelný by měl být i systém ABS.

Kombinace spotřeby 4,8 l/100 km a nádrže na 20 litrů paliva nabídne jezdci na V-Stromu dojezd přes 400 km. Cestovatelé ocení i plexi nastavitelné za jízdy nebo 12V zásuvku pro napájení navigace přímo na přístrojovce.

K dispozici bude pochopitelně i řada originálního příslušenství - zadní a postranní kufry, zvýšené plexi, jiná sedla, diodové mlhovky nebo kryt motoru.

Foto: Suzuki

Suzuki V-Storm 1000 (2013)

Prodej bude zahájen na jaře 2014, cenu zatím Suzuki neprozradilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám