Hlavní obsah

Test Škody Rapid Spaceback: lidovka s espritem

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během tří stovek kilometrů jsme vyzkoušeli nový škodovácký model hned se třemi různými motory. Po prvních jízdních dojmech zveřejněných v pondělí nyní přinášíme podrobnější přehled nabízených technických řešení i několik poznatků ze sedadla řidiče.

BEZ KOMENTÁŘE: Škoda Rapid Spaceback Video: Škoda Auto

 
Článek

Při vývoji druhé karosářské varianty novodobého rapidu bylo zřejmé, že oba modely mají mít pro co největší snížení výrobních nákladů většinu rozměrů, a tedy i použitých dílů, stejných. Spaceback je o 179 mm kratší než liftback, má ale stejný rozvor náprav, rozchod předních i zadních kol, stejnou šířku interiéru a řadu dalších parametrů, které se liší v řádu milimetrů. Interiér, podvozek i motory jsou zcela totožné.

Spaceback ale díky menšímu zadnímu převisu vypadá mnohem elegantněji, vizuálně navozuje vzdálený dojem kupé a celkově působí honosněji než přece jen užitkově zaměřený liftback. Spaceback, který si z dálky můžete velice jednoduše splést s oktávií kombi třetí generace, není typický kombík, ale ani hatchback.

Foto: Škoda Auto

Škoda Rapid Spaceback

Na pomezí dvou tříd

Spaceback se obtížně řadí i do samotných automobilových tříd. Sama automobilka jej sveřepě řadí do nižší střední třídy, byť jedním dechem dodává, že jde o jeden z nejmenších zástupců tohoto segmentu. Podle této logiky by jen o pár desítek milimetrů menší Fabia Combi možná také měla patřit do nižší střední, což je samozřejmě nesmysl.

Rapid Spaceback balancuje na pomezí malého auta a nižší střední třídy; buď jej berte jako jedno z větších ze segmentu B, nebo naopak jako jedno z nejmenších aut kategorie C. Otázkou je, kam spaceback oficiálně umístí Sdružení dovozců automobilů (SDA), které chybně řadí octavii do střední třídy a superb vyšší střední.

Foto: Škoda Auto

Škoda Rapid Spaceback

Kufr je sice menší než u liftbacku, největší rozdíl je v délce – 1 048 vs. 842 mm. Liftback nabídne po hranu zadního okna 550/1490 litrů, spaceback pak 418/1 380 mm. Zavazadlový prostor spacebacku je i přes mírně zvýšenou nakládací hranu dobře přístupný, vyndané plato pak při sklopených zadních sedačkách umožní odvézt i vyšší věci, které do rapidu liftback neposkládáte. Výrazně lepší je prostornost pro hlavy zadních cestujících, místo pro kolena se liší o zanedbatelný jeden milimetr ve prospěch liftbacku.

Spaceback je zhruba o pět kilogramů lehčí než liftback, ze kterého vychází, hmotnost začíná v případě tříválce MPI na hodnotě 1 130 kg (včetně 75 kg řidiče, DIN hmotnost je tedy skvělých 1 055 kg). Nejtěžší je verze s turbodieselem (1 260–1 280 kg), což se pochopitelně projevuje i na jízdních vlastnostech.

Foto: Škoda Auto

Škoda Rapid Spaceback

Vyzkoušeli jsme celkem tři motory – tříválcovou dvanáctistovku (1.2 MPI - 55 kW), 1.6 TDI s automatickou převodovkou (66 kW) a silnější z nabízených 1.2 TSI (77 kW). Jednoznačně nejlepší byl posledně jmenovaný motor, nabídl plochou křivku točivého momentu, dobře zabíral už od nízkých otáček a na třetí a čtvrtý rychlostní stupeň se nechal krásně vytočit při velmi působivém zrychlování. Spaceback s tímto motorem zvládne zrychlení na stovku za 10,2 s a rozjede se na 193 km/h.

Foto: Škoda Auto

Škoda Rapid Spaceback

Komfortnější než dříve

Tříválec 1.2 MPI ani turbodiesel nás příliš neoslovily. První zmiňovaný sice nabídne kultivovaný chod než nechvalně proslulé 1.2 HTP, dynamiky ale při obsazení řidičem a spolujezdcem nabídl pramálo, chyběla ta radost při vytáčení jako u 1.2 TSI.

U turbodieselu se nám zase nelíbilo sladění se sedmistupňovým DSG, které potenciál jinak velmi potentního motoru sráželo k zemi zbytečným řazením co nejvyššího rychlostního stupně. Méně komfortní bylo také v některých situacích podřazování, mnohem lepší volbou bude manuální skříň – byť nepochopitelně pouze pětistupňová, a to i pro silnější verzi téhož motoru (77 kW).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Rapid Spaceback

Verze s turbodieselem je také nejtěžší z celé flotily spacebacků, což se nepříznivě projevuje na těžší přídi. Přeplňovaná dvanáctistovka se také ne příliš ochotně vrhala do hodně ostrých zatáček, ve kterých jste cítili, jak příď musíte do zatočení nutit. V rychlejších zatáčkách ale tento motor předvádí až nečekanou ochotu k zatočení a jeho projev je neutrální. To u turbodieselu je přece jen znát větší množství kilogramů (1 225 vs. 1 280 kg), z větší části kvůli těžšímu motoru zatěžujícímu příď.

Nový posilovač řízení

Spaceback se ale celkově choval nejenom komfortněji než delší verze, celkově jsme i díky úpravám na podvozku a kratším zadním partiím zaznamenali větší ochotu k dynamické jízdě. Právě s motorem 1.2 TSI jde o perfektní auto, se kterým můžete jet i rychle a podvozek, řízení, motor, brzdy vám kvůli tomu nebudou házet klacky pod nohy. Třebaže spaceback má a kvůli zachování přijatelné prodejní ceny musí mít podvozek jednodušší konstrukce (vpředu McPherson, vzadu kliková náprava), jeho naladění uspokojí i náročnější řidiče. Nabídnutý komfort odpružení není na úkor menší živosti auta na technických silnicích a naopak.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Rapid Spaceback

O přesné šestistupňové převodovce (pouze pro 1.2 TSI, 77 kW) a dobře dávkovatelných i účinných brzdách nemá smysl hovořit, ty měla už prvně představená karosářská verze. Co ale stojí za zmínku, je nový posilovač řízení. Už není elektrohydraulický, chybí tak nádobka na kapalinu, čerpadlo a hadice. Co to znamená v praxi? Nový elektromechanický posilovač C-EPS je levnější na výrobu či v případě dopravní nehody na opravu, automobilka také udává nižší hmotnost (konkrétní číslo ale chybí).

Elektromotor je umístěn na sloupku řízení (původní místo pro nádobu je prázdné) a pracuje v závislosti na aktuální rychlosti. V praxi to funguje velice dobře. Odpor, množství přenesených rázů z vozovky, ochota k vrácení volantu i citlivost představuje pro auta s předním pohonem bezpochyby nadprůměr, byť v případě motoru 1.6 TDI nám přišlo naladění o pár procent méně citlivé než u 1.2 TSI.

Foto: Škoda Auto

Škoda Rapid Spaceback

Škoda Rapid Spaceback - základní technické údaje
Motor1.2 MPI1.2 TSI1.2 TSI1.4 TSI1.6 TDI1.6 TDI1.6 TDI
Převodovka5M5M6M7 DSG5 M7 DSG5M
Zdvihový objem1198119711971390159815981598
Válce3444444
Výkon [kW]55/540063/480077/500090/500066/420066/420077/4400
Točivý moment [Nm]112160175200230230250
Nejvyšší rychlost [km/h]172180193203182182190
Zrychlení 0-100 km/h [s]13,811,710,29,411,912,110,3
Spotřeba [l/100 km]5,85,15,45,84,44,54,4
Cena [Kč]292900302900327900428900358900433900413900
Foto: Škoda Auto

Škoda Rapid Spaceback

Interiéru pomáhají dekory (kupříkladu z leštěného hliníku), standardně dostupné jsou ale ve vyšších výbavových stupních. Konečně už nechybí tolik kritizované elektrické ovládání zadních oken z místa řidiče, poměrně nepochopitelně ale okno na delší stisknutí tlačítka sjede zcela dolů jen u řidiče. U všech ostatních oken musíte při stahování či vytahování držet stisknuté tlačítko.

Škrabku už vám nikdo nesebere

Moc nás nenadchlo ani seřizování sklonu sedadla uvolněním pojistky a zatlačením těla vpřed či vzad, klasické kolečko je lepší volbou. Naopak nešetřilo se konečně na uzamknutí víčka palivové nádrže – pokud máte centrální zamykání (standard pro všechny verze), víčko se zavře a nestane se vám tak, že by si jej nenechavec jednoduše otevřel a ukradl vám škrabku (u původní verze rapida se víčko centrálně nezamykalo).

Foto: Škoda Auto

Škoda Rapid Spaceback

Základem bezpečnostní výbavy je šestice airbagů (přední u spolujezdce je vypínatelný), povinné ABS a ESP. V nabídce příplatkové výbavy jsou xenonové světlomety s nižším, avšak patrně dostačujícím výkonem (světelný tok 2 000 lumenů, není potřeba ostřikovač předních světel ani samočinná regulace sklonu světelného kužele).

Rapid Spaceback je v mnoha ohledech velmi zajímavou volbou, obzvláště pokud sáhnete po té „správné“ motorizaci. My po vyzkoušení tří motorů máme jasno – 1.2 TSI, ideálně v silnější variantě. Což je ostatně i nejprodávanější motorizace pro „větší“ rapid.

Foto: Škoda Auto

Škoda Rapid Spaceback

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám