Hlavní obsah

Automobilka PSA znovu omezí výrobu na Slovensku

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën v reakci na slabou poptávku po nových vozech znovu omezí výrobu ve svém závodě na Slovensku. Továrna v Trnavě na západě země odstaví výrobní linky celý příští týden a další týdenní přerušení výroby čeká závod na přelomu října a listopadu, uvedl pro Hospodárske noviny mluvčí továrny Peter Švec.

Foto: Peugeot

Peugeot na Slovensku vyrábí model 208.

Článek

Trnavský závod PSA zaměstnává zhruba 3500 pracovníků a vyrábí automobily Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso. Navzdory omezení výroby PSA podle Švece nadále plánuje letos vyrobit na Slovensku více vozů než loni, kdy z výrobních linek fabriky sjelo 215 000 automobilů.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Firma působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Vedení slovenského závodu PSA se dříve v letošním roce dohodlo s odbory na dvouletém zmrazení mezd pracovníků výměnou za udržení zaměstnanosti. Během nevýrobních dnů budou dělníci pobírat část mzdy, případně plný plat s tím, že neodpracované hodiny nahradí v budoucnu prací přesčas.

Analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara uvedl, že automobilka PSA doplácí na svou silnou závislost na evropském trhu, kde dlouhodobě klesá poptávka po nových vozech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám