Hlavní obsah

Ve Škodě Auto minulý týden hořelo, automobilka nevyrobila asi 800 vozů

Menší požár elektroinstalace minulý čtvrtek zastavil na více než 12 hodin provoz v hale automobilky Škoda Auto, kde se vyrábějí modely Rapid a Octavia. Nestihlo se tak vyrobit asi 800 aut, která se tak k zákazníkům mohou dostat o něco později.

Foto: Škoda Auto

Hlavní montážní závod Škody Auto v Mladé Boleslavi, ilustrační foto.

Článek

„Za dobu, než se podařilo následky odstranit, vznikla odstávka zhruba v délce dvou směn,“ řekl Tomáš Kubík ze Škody Auto. Přímé škody podle něj nebyly velké, šlo pouze o požár kabelů, který přerušil dodávky elektřiny do haly, kde se vyrábí modely Octavia a Rapid.

Ztráty ale automobilce vznikly nevyrobením asi 800 aut. Zpoždění nebude podle Kubíka možné dohnat, protože automobilka vyrábí na plnou kapacitu linek ve třísměnném provozu včetně víkendů. Kapacita linky je asi 1200 aut za den.

„Ty nepřímé škody jsou samozřejmě značné, ale konkrétní částka ještě nebyla vyčíslena,“ řekl Kubík. Možné zpoždění dodávky aut dealerům bude podle Kubíka minimální.

Zaměstnanci dopolední směny odešli po ranním požáru domů, linka se opět rozjela kolem 21:00. Při požáru nebyly žádné výrobní technologie ani pracoviště poškozeny, nikdo nebyl zraněn. Dvanáctihodinovou odstávku způsobil zejména delší výpadek energie, což narušilo ovládací programy některých strojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám