Hlavní obsah

Autem na dovolenou - pár rad, jak si zpříjemnit cestu

Novinky, Martin Žemlička

Nastává doba letních dovolených - tisíce Čechů jedou do cílové destinace autem. Pro mnoho řidičů je to nejdelší cesta, jakou v průběhu roku absolvují. Co udělat před cestou a v jejím průběhu, aby stovky kilometrů za volantem byly co nejméně stresující?

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Zní to sice banálně, ale i následující samozřejmosti některý řidič podcení. Pokud jedete novým autem, kterému dopřáváte pravidelný servis, není třeba před cestou dělat velké prohlídky. Stačí překontrolovat tlak v pneumatikách, případně dolít kapalinu do ostřikovačů. Co dále zkontrolovat?

Stav rezervního kola a jeho nahuštění na horní tlak předepsané tolerance. Důležité je i  doplnění povinné výbavy s ohledem na požadavky legislativy nejen v cílové zemi, ale ve všech průjezdních státech a přibalení „balíčku jistoty” s rezervní litrovou nádobou motorového oleje, kapalinou do ostřikovače a destilovanou vodou.

S itinerářem pomohou plánovače dostupné na internetu, které rychle navrhnou trasu a umožní vybrat optimální variantu a vyhnout se například placeným úsekům dálnic (například www.mapy.cz). Pokud máte ve voze navigaci, je i přesto dobré mít v záloze vytisknutý itinerář. Neuškodí si do auta vzít také klasickou papírovou mapu – autoatlas. Ten prokáže neocenitelnou službu v případě poruchy navigace.

Pozor také při tankování - síť čerpacích stanic bývá v zahraničí řidší než v Česku a navíc ne vždy mají čtyřiadvacetihodinovou otevírací dobu. Při dlouhých cestách je proto naprosto nezbytné prokládat řízení vozu pravidelnými zastávkami na jídlo a odpočinek, v případě delší trasy zvolit střídání několika řidičů, případně najít po cestě vhodné místo pro nocleh.

Je velmi nebezpečné myslet si, že tisícovku kilometrů k moři zvládnete „na jeden zátah“. Lepší je dorazit do letoviska o dvě tři hodiny později a neriskovat. Pokud budete cestovat s dětmi, je nutné tomu přizpůsobit rozpis i množství zastávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám