Hlavní obsah

Volvo zkouší systém, který zaparkuje auto bez pomoci řidiče

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systémy, které vám samy zaparkují příčně i podélně auto, už jsou běžně v prodeji. Můžete si je pořídit třeba do octavie nebo superbu. Volvo jde ale dál a ukázalo program, který zaparkuje i bez řidiče v autě.

Volvo zkouší systém, který zaparkuje bez řidiče v autě Video: Volvo

 
Článek

Ta myšlenka vypadá bláznivě. Přijedete například k restauraci, vystoupíte a pomocí mobilního telefonu zadáte svému automobilu pokyn k parkování. O nic víc se nestaráte, auto se samo zaparkuje. Při návratu si jej „zavoláte zpátky“ a najdete jej na stejném místě, na jakém jste z auta původně vystupovali.

Jakkoliv to zní nerealisticky, švédské Volvo už má koncept, který něco podobného dokáže. Otázkou je, zda se vyplatí investovat desítky miliónů do vývoje podobného systému, jehož jediným smyslem bude ušetřit pár desítek sekund při samotném parkování.

Na trhu jsou už totiž programy, které vám na navigaci ukážou, kde jsou volná parkovací místa (což se hodí v přeplněných městech). A systémy, které samy zaparkují (řidič ale ovládá plyn a brzdu), už existují několik let.

Volvo tvrdí, že kombinace autonomního řízení s rozpoznáváním a bržděním před dalšími objekty automobilu umožňuje bezpečný pohyb s ohledem na ostatní vozidla a chodce pohybující se na parkovišti. Rychlosti jízdy a brzdění jsou přizpůsobeny hladkému pohybu v prostoru parkoviště.

Anketa

Chtěli byste mít v autě systém, který zaparkuje zcela sám?
Ano
71,9 %
Ne
28,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1671 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám