Hlavní obsah

Tatra připravuje traktor, chce s ním prorazit v zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnická automobilka Tatra si hodně slibuje od letošní novinky, zemědělského vozu, který tatrováci pracovně nazývají „tatraktor”. Speciální šestikolové vozidlo je upravené na pohyb po poli.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Připravovaný traktor je postaven po podvozku modelu Tatra Phoenix (foto).

Článek

"Je to v podstatě náhrada za velké traktory, které tahají přívěsy," řekl místopředseda představenstva společnosti Tatra Trucks, které nyní automobilka patří, Radek Strouhal. Vůz má tři nápravy, přičemž při rychlosti do 40 kilometrů v hodině má řiditelnou přední i zadní nápravu.

"Na silnici se Tatra tváří jako normální auto. Přijede na pole, zpomalí, přepne na řízení obou náprav a začne se to chovat jako traktor," uvedl Strouhal. Vůz je postavený na nejmodernějším tatrováckém modelu, Tatře Phoenix.

Tatra se nejvíce uplatní v nejtěžších terénech. Na asfaltových cestách podle Strouhala moc smysl nemá, nejužitečnější je na silnicích v zimě, kdy se ve sněhu dostane i ze situace, kterou jiná vozidla nezvládnou.

"Tatra je opravdu unikátní, že si umí poradit s terénem, se kterým si jiná vozidla neporadí. Cílíme primárně na stavebnictví, cílíme na důlní sektor, cílíme na veškeré těžby jak nerostů, tak i plynu a podobně. Cílíme samozřejmě i na hasiče, kteří jsou našimi velice váženými a důležitými zákazníky, protože hasičská vozidla Tatra mají dlouhou tradici," řekl místopředseda představenstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám