Hlavní obsah

Mercedes chce vyzrát na nehody, životy budou pomáhat zachraňovat QR kódy

Novinky, mif

Při autonehodách je cenná každá sekunda. Mercedes-Benz proto chystá do svých vozů malé vylepšení, které by mělo záchranu obětí velmi zrychlit a zjednodušit. Nové automobily by měly obsahovat takzvané QR kódy, díky kterým se okamžitě zobrazí všechny důležité informace. Německá automobilka věří, že v budoucnu se k tomuto systému přikloní i další výrobci.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz plánuje, že od roku 2015 budou těmito značkami vybaveny všechny nové vozy. Ilustrační foto.

Článek

QR kódy se na první pohled výrazně neliší od obyčejných čárových kódů. Obsahují ale daleko více informací, přečtením mohou lidé získat nejnovější zprávy o počasí nebo sportu, ale například i přístup k lokalizovaným mapám, videím, zvláštním cenovým nabídkám nebo turistickým informacím.

Foto: mif, Novinky

QR kód

Mercedes-Benz plánuje, že od roku 2015 budou těmito značkami vybaveny všechny nové vozy. Hasiči nebo záchranáři pak budou při autohavárii moci QR kód vozidla jednoduše načíst pomocí chytrého mobilního telefonu nebo počítačového tabletu a získají tak okamžitě kompletní „záchranou mapu“.

Podle serveru BBC tak například budou okamžitě vědět, kde jsou umístěny airbagy, baterie, nejrůznější elektrické kabely a nádrže. Nebudou tak muset ztrácet čas ohledáváním vozidla, ale rovnou se budou moci pustit do záchranných prací.

Foto: Mercedes-Benz

QR kódy by měly být umístěny na vnitřní straně víčka nádrže

QR kódy by měly být umístěny na vnitřní straně víčka nádrže a zároveň i v oblasti B sloupku mezi předními a zadními dveřmi. K informacím by se tak záchranáři měli dostat i v případě poškození některé z částí vozidla.

Jak na QR kódy?

Popularitě QR kódů nahrává především velice snadná obsluha. Všechny informace získáte velice jednoduše pouhým přiložením fotoaparátu telefonu ke QR značce. Potřeba je k tomu však ještě speciální software, který dokáže kód dešifrovat.

Jedním z nich je například Seznam.cz QR čtečka. Stáhnout ji je možné zdarma pro Symbian, Windows Mobile, Android, iPhone, BlackBerry i pro mobily pracující se standardem Java. Tato aplikace vyniká proti konkurenčním snadnou obsluhou a nadstandardními funkcemi, jako je uložení kontaktů ve formě vizitky, možnost okamžitého volání či sdílení obsahu kódů na Facebooku.

Seznam.cz QR čtečku naleznete na internetových stránkách společnosti Seznam. Stáhnout si ji můžete zdarma do PC nebo nechat zdarma poslat přímo do mobilního telefonu.

Německá automobilka věří, že v budoucnu se k tomuto systému přikloní i další výrobci. S nápadem záchranných map přišel největší německý autoklub ADAC, který již nějakou dobu vyzývá řidiče, aby si je nechali vytisknout a vozili je za slunečním stínítkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám