Hlavní obsah

Prodej aut v Indii zažívá rekordní útlum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej osobních automobilů v Indii již půl roku vykazuje pokles, a zažívá tak nejhorší útlum v historii. Svaz indických výrobců automobilů SIAM oznámil, že v dubnu se prodej meziročně propadl o více než desetinu na 150 789 vozů.

Foto: ČTK/AP

Nová továrna Daimleru v Indii

Článek

Prodej poprvé od roku 1997, kdy se začaly údaje sledovat, klesal nepřetržitě šest měsíců za sebou. Poptávka po automobilech v Indii se dostala pod tlak kvůli zpomalení hospodářského růstu, vysokým úrokovým sazbám a stoupajícím cenám pohonných hmot.

"Ekonomika si nevede dobře, což dává spotřebitelům negativní signál," uvedl SIAM. "Nákup auta se dá vždy odložit, a to se teď děje," dodal. Ve fiskálním roce končícím v březnu se prodej aut v Indii snížil o sedm procent. Zaznamenal tak první celoroční pokles za desetiletí, napsala agentura Reuters.

SIAM předpokládá, že prodej aut v Indii se vrátí k růstu nejdříve za tři až čtyři měsíce. Svaz již dříve předpověděl, že v nynějším finančním roce prodej stoupne o tři až pět procent.

Indie je třetí největší ekonomikou v Asii. Země je podobně jako sousední Čína atraktivním odbytištěm pro výrobce automobilů, kteří se na těchto rozvíjejících se trzích snaží kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám