Hlavní obsah

Vyšší teploty zvýšily poptávku po letních pneu o 250 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazné oteplení v tomto týdnu zvýšilo návštěvnost pneuservisů a poptávku po letních pneumatikách o zhruba 250 procent. Ceny přitom klesly průměrně o šest procent.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Návštěvnost pneuservisů vzrostla v tomto týdnu řádově o desítky procent. Podle Martina Sedláka z pražského Pneuservisu Procházka se bude zájem v příštích dnech dále zvyšovat a lidé by se měli dopředu objednávat. Pneuservis Auto Jenda v Radlicích měl například většinu termínů na pátek a na sobotu plných.

Za poklesem cen stojí podle ředitele obchodu Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera především celoevropský propad prodejů pneumatik, což je důsledek ekonomické krize i klesajících prodejů nových aut.

"Výrobci pneumatik si uvědomují současně snížení poptávky po pneumatikách a zároveň citelně vnímají problém přebytku zboží, které zůstalo ve skladech obchodníků z předchozího roku v celé EU. Z uvedeného důvodu přistupují ke zlevnění zboží, které však nebude plošné. Obecně platí, že pneumatiky do 16 palců zlevnily minimálně, naopak prémiové pneumatiky větších průměrů zlevnily i o deset procent," uvedl.

Loni ceny naopak rostly

V minulém roce ceny pneumatik naopak rostly. "Realizované zlevnění pneumatik je přirozeným posunem a reakcí na úroveň poptávky. Souvisí také se změnami, které byly přijaty již minulý rok. Optimalizace výrobních procesů, výrazné využití nízko nákladových kapacit a to vše při zvyšování kvality produktů," doplnil Zdeněk Vacl z českého zastoupení Pirelli.

Povinnost mít na voze zimní gumy skončila na konci března, přesto motoristé kvůli přetrvávajícímu chladnému počasí a sněžení přezouvání na letní v minulých týdnech odkládali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám