Hlavní obsah

BESIP: Telefonování v autě je stejně nebezpečné jako alkohol

Novinky, maž

Odborné studie ukazují, že řidiči se během hovoru nedokážou pořádně soustředit na jízdu a na neočekávané situace reagují se zpožděním. Lepší je tak plně se koncentrovat a telefonát vyřídit až v cíli cesty.

BESIP: Telefonování v autě je stejně nebezpečné jako alkoholVideo: BESIP

 
Článek

Telefonovat za jízdy je v každém případě zbytečným rozptylováním. A to, i když respektujete zákon, nedržíte mobil v ruce a máte zařízení handsfree (nebo si zapnete hlasitý odposlech a mobil máte položený třeba na stehně).

Stejně je vaše pozornost rozdělena mezi více činností a zvládnout všechny na sto procent zkrátka není možné. Takový řidič jede pomalu, někdy kličkuje, pozdě a špatně reaguje. Často si splete cestu. Besip doporučuje: důležitý hovor raději vyřizujte až po zastavení na bezpečném místě. Držet telefon při hovoru v ruce je ještě nebezpečnější. Experti to přirovnávají k hladině alkoholu 0,8 promile.

Ještě horší je ovšem psaní krátkých textových zpráv: řidič se musí dívat na klávesnici a okolnímu provozu se tak věnuje pouze minimálně. Následky při přehlédnutí člověka či jiného dopravního prostředku tak mohou být velmi tragické.

Anketa

Psali jste někdy při řízení auta SMS zprávu?
Ano
58,5 %
Ne
41,5 %
Celkem hlasovalo 3216 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

BESIP: bezpečná vzdálenost v koloně

Prostým zapnutím výstražných světel lze významně snížit riziko nárazu zezadu zejména při dojíždění kolon na dálnicích nebo prudkém brzdění před nenadálou...

Výběr článků

Načítám