Hlavní obsah

ČR je mezi 28 zeměmi s dobrými zákony zajišťujícími bezpečnost na silnicích

Ve světě má kvalitní zákony ohledně bezpečnosti silniční dopravy pouze 28 ze 182 zemí. Česká republika mezi nimi nechybí, uvedla ve čtvrtek v Ženevě Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Organizace se při hodnocení zaměřila na to, zda je v zemi omezená rychlost ve městech na maximálně 50 kilometrů v hodině a zda ji místní úřady mohou ještě snižovat. Také se zajímala o zákony omezující řízení pod vlivem alkoholu, nařizující nošení motocyklistických přileb a používání bezpečnostních pásů a dětských sedaček.

WHO vyzvala země, aby urychlily zavádění nových bezpečnostních pravidel pro silniční dopravu. "Je nutná politická vůle na nejvyšší vládní úrovni, aby se zajistily příslušné zákony pro silniční bezpečnost a prosazovalo se dodržování těchto zákonů, které musíme všichni ctít," prohlásila ředitelka WHO Margaret Chanová. Ve 28 státech s efektivními zákony žije jen sedm procent obyvatel Země.

Ve světě zemřelo v roce 2010 při dopravních nehodách 1,24 miliónu lidí, což je srovnatelné s předchozí bilancí z roku 2007. Zatímco v 88 zemích včetně Česka se počet nehod snížil, v 87 jiných státech naopak vzrostl. Organizace kritizuje, že v mnoha zemích není dostatečně omezena rychlost jízdy a nejsou povinné přilby pro motocyklisty a dětské sedačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám