Hlavní obsah

Wraith je nejvýkonnější i nejmenší model britské automobilky Rolls-Royce

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ženevském autosalonu představila nejluxusnější automobilová značka světa nový model Wraith (česky přízrak). Ten je v produkci britské automobilky nejvýkonnějším, ale i nejmenším modelem.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Wraith (2013)

Článek

Nový model je dvoudveřovým fastbackem (sportovně střižený liftback). Ačkoliv je dramaticky tvarovaný wraith s délkou 5269 mm velké auto, mezi ostatními rollsy jde o nejmenší model. Hmotnost je relativně vysoká (2360 kg), oproti čtyřdveřovému ghostu je o 75 kilogramů nižší. Zavazadlový prostor nabídne na kupé velký objem – 470 litrů.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Wraith (2013)

O pohon se stará dvanáctiválec s výkonem 632 koní (465kW), hodnota točivého momentu činí 800 Nm, dostupných už od 1500 otáček. Dynamika je díky tomu špičková, zrychlení 0-100 km/h je otázkou 4,6 s, nejvyšší rychlost nebyla dosud zveřejněna (automobil bude mít patrně omezovač rychlosti při 250 km/h).

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Wraith (2013)

Uvnitř jsou čtyři luxusní, špičkově tvarovaná honosná sedadla (či spíše křesla), výběr použitých materiálů a jejich zpracování představuje mezi automobily špičku. Podvozek nabídne vzduchové odpružení, o komfort cestujících se tak není nutné bát.

Převodovka od ZF je automatická a má osm rychlostních stupňů. Zajímavé je, že wraith má převodovku spojenou s GPS. Díky tomu nabídne tzv. SAT (Sattelite Aided Transmission) větší komfort při řazení, kdy převodovka už dopředu z mapy „vidí“ například zatáčku a včas podřadí.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Wraith (2013)

Nový Rolls-Royce Wraith přijde v přepočtu na 6,2 miliónu korun a kromě Evropy počítá automobilka s největším odbytem v USA a na Blízkém východě.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Wraith (2013)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám