Hlavní obsah

Land Rovery jako první na světě dostanou devítistupňové převodovky

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v osmdesátých letech měly automatické převodovky pouhé čtyři rychlostní stupně, nyní je nepsaným standardem šest až osm stupňů. Land Rover jde ještě dál a už za týden představí v Ženevě devítistupňový automat.

Foto: Land Rover

Jako první dostane devítistupňovou převodovku Land Rover.

Článek

Doposud jste v osobním autě mohli mít nejvýše osmistupňovou automatickou převodovku, brzy se to však změní, protože ZF přidává ještě jeden stupeň navíc. Řidiči si tak možná budou připadat jako v tahači, kde jsou běžné dvanáctistupňové převodovky. Jako první okusí devět stupňů majitelé Land Roverů.

Převodovka ZF 9HP je navržena speciálně pro příčné uložení. Nová převodovka je o 6 mm delší a váží o 7,5 kg méně než dosavadní 6stupňová převodovka využívaná Land Roverem. Tradiční spojku nahradilo hydraulické lamelové čerpadlo a dvě zubové spojky.

Nová devítistupňová převodovka má funkci přeskočení stupňů pro rychlejší podřazování během razantního zpomalování. Měnič točivého momentu se systémem vícestupňových tlumičů se údajně stará o plynulejší rozjezd.

Výhodou devítistupňové převodovky je úspora paliva ve vyšších rychlostech i nižší hladina hluku, vždy ale záleží na nastavení konkrétní automobilkou. Hyundai dokonce pracuje na desetistupňovém automatu. Šéf ZF Stefan Sommer vloni prohlásil, že devět stupňů je „přirozenou hranicí“ a další zvyšování by mohlo být spíše kontraproduktivní.

Ostatně, už osmistupňové automaty (má je třeba BMW) jsou zcela postačující z hlediska komfortu a rychlosti řazení. Další přidávání je tak spíše nutností kvůli stále přísnějším emisním limitům, respektive pokutám za nadlimitní emise, protože delší převodové stupně u běžných převodovek logicky zhoršují akcelerační možnosti daného automobilu.

Nová převodovka se vyrábí v závodu ZF Gray Court v Jižní Karolíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám