Hlavní obsah

Škoda ukázala novou Octavii Combi

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladoboleslavská automobilka ukázala druhou karosářskou variantu třetí generace svého stěžejního modelu. Obě verze octavie se ve světové premiéře představí na březnovém ženevském autosalonu, verze liftback se prodává od února, kombi do autosalonů dorazí v květnu.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia Combi (2013)

Článek

Třetí generace Octavie Combi technicky vychází z karosářské verze liftback, stejná je i nabídka motorů či komfortních a bezpečnostních prvků výbavy. Na rozdíl od liftbacku dostane praktičtější verze kombi příplatkový pohon 4x4, realizovaný prostřednictvím mezinápravové Haldex spojky 5. generace (dříve Škoda využívala 4. generaci Haldexu). Nová generace, kterou využívají i další modely koncernu Volkswagen, má šestipístové radiální čerpadlo přímo poháněné výkonným elektromotorem, což snižuje hmotnost i spotřebu paliva.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Octavia (2013)

V porovnání s předchozí Octavií Combi je nový model o 90 milimetrů delší (nyní 4659 mm) a o 45 milimetrů širší (1814 mm). Rozvor náprav vzrostl o necelých jedenáct centimetrů. Klíčový parametr, tj. velikost zavazadlového prostoru, má u nové generace hodnotu 610 litrů (to je o zanedbatelných 5 litrů více než u odcházející verze).

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia Combi (2013)

Oproti liftbacku dostalo kombi několik šikovných drobností zvyšujících praktičnost. Jde o kapsu na kabáty za zadními sedadly nebo odjištění opěradla zadního sedadla ze zavazadlového prostoru. Pro přepravu dlouhých předmětů se hodí sklopné opěradlo sedadla spolujezdce.

Test nové Škody OctaviaVideo: Novinky

Přesné parametry motorů zatím Škoda neuvedla. Verze liftback má coby základní motor 1,2 TSI (63 kW). Detailní technické parametry liftbacku najdete v našem starším článku. [celá zpráva]

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Octavia Combi 2.0 TDI

Ceny kombi zatím nebyly oznámeny, v případě druhé generace byl příplatek za kombi oproti liftbacku 40 tisíc korun. Nová Octavia liftback stojí od 334 900 korun, kombi by podle našich spekulací mohlo stát od 360 - 370 tisíc korun.

Octavia Combi se začne prodávat od května, ve světové premiéře bude k vidění na ženevském autosalonu, společně s verzí se splývavou zádí.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Octavia (2013)

Anketa

Která verze nové octavie se vám líbí více?
Liftback
18,1 %
Kombi
81,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36570 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám