Hlavní obsah

Volkswagen v lednu výrazně zvýšil odbyt, pomohla mu Čína

Německý automobilový koncern Volkswagen v lednu zvýšil prodej o 15 procent na téměř 750 000 vozů. K růstu mu pomohla pokračující vysoká poptávka v Číně.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

"K lednovému výkonu skupině Volkswagen pomohl především výrazný nárůst v Číně, a to z důvodu pozdějšího data začátku lunárního roku," uvedl člen vedení Volkswagenu Christian Klingler. "Vzhledem k těmto mimořádným vlivům očekáváme, že v únoru odbyt klesne," dodal. Začátek nového lunárního roku letos připadl až na 10. února. Loni byl už 23. ledna.

Prodej automobilky v Číně v lednu stoupl o 43 procent a v Severní Americe o 17 procent. V Evropě však klesl o tři procenta. "V Evropě má na vývoj trhu nadále značný vliv přetrvávající ekonomická nejistota," upozornil Klingler. "Faktem zůstává, že také rok 2013 bude pro skupinu Volkswagen náročný," dodal.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 miliónu vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám