Hlavní obsah

BMW a Toyota budou společně vyvíjet sportovní auto i ekologické modely

Novinky, maž

Mnichovské BMW a japonská Toyota podepsali dohodu o spolupráci. Ta se bude týkat soustavy palivových článků, vývoje sportovního vozu, technologie lehkých materiálů a akumulátorů typu lithium-air.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Článek

O spolupráci BMW a Toyoty se hovořilo už v minulém roce, nyní došlo k podepsání dohody a zveřejnění konkrétních činností, na kterých bude německá a japonská automobilka pracovat společně. Stručně řečeno, jde o spolupráci zejména při vývoji ekologických vozidel a při stavbě sportovního modelu střední třídy. Sporťák by se ve formě studie měl představit už příští rok.

Spolupráce se dále bude týkat vývoje lehkých materiálů pro karoserie vozidel, hovoří se například o materiálech vyztužených uhlíkovými vlákny.

Další oblastí spolupráce bude technologie palivových článků (palivový článek je zařízení přeměňující chemickou energii na elektrickou). Obě automobilky hovoří o vývoji sady palivových článků a dále nádrže na vodík, elektromotoru a akumulátoru. Plánované dokončení bude v roce 2020.

Firmy zahájí také společný výzkum akumulátorů typu lithium-air, které se nyní v automobilovém světě nepoužívají. Jejich energetická hustota je mnohem větší než v případě dnešních lithium-iontový (li-ion) akumulátorů, které se používají kromě automobilů také v mobilních telefonech, zařízeních typu notebook apod.

Bayerische Motoren Werke AG bude dále Japoncům dodávat vznětové motory. BMW v současné době kromě Toyoty spolupracuje s francouzským koncernem PSA (Peugeot Citroën) na výrobě benzínových přeplňovaných šestnáctistovek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám