Hlavní obsah

Mercedes má systém proti neúmyslnému vjetí do protisměru na nájezdech

Novinky, maž

Podle ADACu vjede v Německu na nájezdech do protisměru ročně 2800 řidičů. To je více než sedm denně. Mercedes přichystal novou bezpečnostní výbavu, která by měla zabránit nechtěnému vjetí do protisměru na nájezdech na dálnice, rychlostní komunikace, městské okruhy či ulice.

Foto: Daimler

Nový systém od Mercedesu by měl zabránit nechtěným vjetím do protisměru.

Článek

Systém od Mercedesu využívá kameru pro čtení dopravních značek. Ta je umístěná vedle vnitřního zpětného zrcátka. Čtení dopravních značek se pomalu začíná nabízet i v nižších třídách, nově jej má kupříkladu Škoda Octavia třetí generace. Mercedes ale umí reagovat i na zákazovou značku pro vjezd do jednosměrné ulice, případně na vjezdech na dálnice, městské obchvaty a podobně. Systém navíc porovnává údaje i s GPS satelitní navigací, což by mělo eliminovat případné chybové poplachy.

Pokud i přesto řidič vjede do nesprávného směru, systém na to akusticky a vizuálně upozorní. Rozpoznávání nefunguje za hustého sněžení nebo deště; to, že je rozpoznávání značek neaktivní vidí řidič na informačním displeji. Nejprve se tento nový systém dostane do právě omlazené třídy E, následně jej dostane nejluxusnější třída S. Je téměř jistotou, že později se systém proti nechtěnému vjetí do protisměru bude nabízet i v ostatních modelech stuttgartského výrobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám