Hlavní obsah

Toyota dostala v USA rekordní pokutu za pozdní svolávací akce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké úřady vyměřily japonské automobilce Toyota Motor rekordní pokutu 17,35 miliónů dolarů (přes 330 miliónů korun) za pozdní hlášení o bezpečnostních závadách a za průtahy při svolávání vozů k opravám.

Foto: Toyota

Článek

Jde o největší civilní pokutu, jakou kdy měla některá automobilka v souvislosti s pochybeními při svolávání vozů zaplatit americkému Národnímu úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Je to rovněž nejvyšší možná pokuta povolená zákonem.

Toyota je podle agentury AP ve Spojených státech kvůli podobným pochybením pokutována již počtvrté za uplynulé dva roky. Pokuta nicméně představuje pouhý zlomek zisků automobilky, která za samotné třetí čtvrtletí vydělala 3,2 miliardy dolarů.

Automobilka se zaplacením pokuty souhlasila, aniž by přiznala porušení zákona. Slíbila rovněž, že posílí mechanismy pro sběr a hodnocení údajů, aby zajistila včasná opatření.

Toyota byla v uplynulých letech nucena svolat milióny vozů kvůli různým problémům, včetně nechtěného zrychlování automobilů. To mělo negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních a spolehlivých vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám