Hlavní obsah

Toyota zvažuje kvůli Číně snížení výrobního plánu

Tokio

Kvůli poklesu poptávky v Číně zvažuje největší japonská automobilka Toyota Motor snížení letošního výrobního plánu o zhruba dvě procenta. Stojí za tím protijaponská nálada tamních spotřebitelů, jak informoval japonský list Mid-Japan Economist.

Foto: Toyota

Hybridní Toyota Yaris

Článek

Automobilka v letošním roce počítá s celosvětovou výrobou 10,05 miliónu vozů. Podle listu by však tento cíl mohla snížit o zhruba 200 000 vozů. Mluvčí Toyoty nicméně uvedla, že výrobní plán prozatím změněn nebyl.

Toyota minulý týden oznámila, že její prodej na čínském trhu se v září meziročně propadl o téměř 49 procent. Podíl Číny na celosvětovém prodeji Toyoty v loňském roce činil 12 procent.

Minulý měsíc se v Číně konala řada protijaponských demonstrací. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů. Za protesty stojí spor kolem neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok jak Peking, tak Tokio. Podle analytiků by se japonské automobilky mohly potýkat se slabým prodejem v Číně ještě řadu měsíců, napsala agentura Reuters.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Toyota se v letošním prvním pololetí vrátila do čela světového automobilového trhu, když předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám