Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro Fiat: letos bude mít větší zisk než loni

Výsledky hospodaření italské automobilky Fiat budou v letošním roce lepší než loni, a to i přesto, že italský automobilový trh se propadl na úroveň před 40 lety. Řekl to v rozhovoru pro italský časopis Panorama prezident automobilky John Elkann.

Článek

Prodej Fiatu na evropském automobilovém trhu se v srpnu a červenci snížil o pětinu. Silné postavení má však automobilka podle Elkanna v USA, Brazílii a Asii, kde je zisková. Fiat kontroluje americkou automobilku Chrysler.

Elkann rovněž hájil rozhodnutí generálního ředitele automobilky Sergia Marchionneho omezit kvůli ekonomickému poklesu investice v Itálii. Rozhodnutí kritizují odbory i průmyslové skupiny. Fiat rovněž v červenci varoval, že může zavřít jednu ze svých továren v Itálii, pokud bude i nadále poptávka v Evropě slabá. Podle odborů možná firma místo toho přistoupí ke zkrácení pracovní doby.

Fiat loni více než zdvojnásobil čistý zisk na 1,3 miliardy eur (31,8 miliardy Kč). Chrysler loni vydělal 183 miliónů dolarů (3,5 miliardy korun) po ztrátě 652 miliónů dolarů v roce 2010 a poprvé od roku 1997 se dostal do černých čísel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám