Hlavní obsah

Češi letos vyřadili 86 tisíc aut

Z českých silnic letos do července zmizelo přes 103 000 osobních a lehkých užitkových aut, o 1300 víc než loni - 86 100 jich bylo vyřazeno z centrálního registru, zbytek aut byl prodán do zahraničí. Majitelé nejčastěji vyřazují škodovky, fordy a renaulty, kterých je v tuzemsku registrovaných nejvíc.

Článek

Počet vozů vyřazených z centrálního registru vozidel byl o 8700 nižší než množství nově prodaných osobních a lehkých užitkových aut za sedm měsíců letošního roku. Češi letos celkem 86 100 aut vyřadili z provozu. Vozy pak skončily jako zdroj náhradních dílů nebo ve šrotu.

Přes 14 500 vozů z registru zmizelo poté, co byly vyvezeny do zahraničí. Některé byly téměř nové, jejichž krátkodobou registrací v Česku a následným vývozem k zákazníkovi v zahraničí si prodejci mohli vylepšit tuzemskou statistiku prodejů.

Prvenství mezi vyřazovanými vozy má značka Škoda. Do července majitelé vyřadili 37 100 vozů mladoboleslavské automobilky. Následuje Ford s 12 250 vyřazenými vozy a Renault s téměř 7000 vozy. Zatímco u těchto značek putovala většina aut do šrotu, všech 12 vyřazených Ferrari, tři Maserati, čtyři vozy Aston Martin a po jednom Lamborghini a Maybachu odjelo k novým majitelům v zahraničí. Z luxusních značek ve šrotu skončilo šest Porsche.

Proti minulým letům zpomalilo tempo vyřazování vozů z bývalého východního bloku. Letos české silnice opustilo 440 trabantů, téměř 280 wartburgů a více než 1000 vozů VAZ.

Celkem bylo v polovině roku v ČR registrováno 4,64 miliónu aut o průměrném věku 13,9 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám