Hlavní obsah

Toyota s elektroautem překonala rekord na legendárním Pikes Peak

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka se může pochlubit rekordním zdoláním legendárního "kopce" Pikes Peak v kategorii elektrických aut. Speciál s názvem TMG EV P002 zdolal necelých dvacet kilometrů náročné silnice za 10 minut a 15 vteřin.

Foto: Toyota

Závodní automobil Toyoty - TMG EV P002

Článek

Coloradský Pikes Peak je celosvětově nejznámější a pravděpodobně nejobtížnější závod do vrchu. Šotolinová silnice na vrchol měří 20 kilometrů a končí v nadmořské výšce 4300 metrů. Na řidiče závodu, který se jezdí od roku 1916, čeká celkem 156 zatáček. Závodí zde nejenom automobily, ale i motorky (existuje kategorie se sajdkárami) nebo čtyřkolky.

Pilot Fumio Nutahara překonal předchozí rekord mezi elektromobily (12 min a 20,084 s) o více než dvě minuty, celkově byl šestý. První místo obsadil Rhys Millen s Hyundai Genesis Coupé s časem 9:46.

Závodní vůz TMG EV P002 je postaven na podvozku Radical a v konfiguraci pro Pikes Peak byl naladěn na maximální rychlost 240 km/h. Jeho dva indukční motory (principem je točivé magnetické pole) společně poskytuje maximální výkon 350 kW. Tým Toyoty zde auto ladil tři dny.

Foto: Toyota

Závodní automobil Toyoty - TMG EV P002 - motor

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám