Hlavní obsah

Poklad z depozitáře: BMW Z3 s dvanáctiválcem

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW tu a tam odhalí nějaký skrytý kousek ze svého depozitáře. Nyní jde o nikdy nerealizovaný model Z3 poháněný vidlicovým dvanáctiválcem, který vznikl koncem devadesátých let.

Foto: BMW

BMW Z3 M V12

Článek

BMW roadster Z3 vyrábělo v letech 1996 až 2002. Vrcholné provedení M poháněl šestiválec s výkonem 323 koní. BMW se koncem devadesátých let rozhodlo, že zkusí pod kapotu instalovat vidlicový dvanáctiválec, což je věc, na kterou v dnešní době sešněrované přísnými emisními limity automobilky velice často nepomýšlí ani u vrcholných provedení svých modelů.

Motor V12 se zdvihovým objemem 5,4 litru mnichovská automobilka v té době instalovala do řady 8 a do luxusního sedanu, tj. řady 7. Motor nabízel největší výkon 326 koní a 490 Nm točivého momentu, což na tu dobu byly špičkové parametry. Do Z3 V12 odhalené po více než dvaceti letech se velký motor vešel, mnoho místa zde ale – jak je vidět na snímku - nezbylo.

Dlužno dodat, že s dvanáctiválcem se Z3 nikdy nenabízelo, ručně byl vyroben tento jediný kus, který BMW nikdy nedalo k prodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám