Hlavní obsah

Zisk Fordu se ve čtvrtletí propadl o více než polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zisk americké automobilky Ford Motor se ve druhém čtvrtletí propadl o 58,3 procenta na více než jednu miliardu USD (21 miliard korun). Výsledky sice byly lepší, než čekali analytici, automobilka však současně v aktuálním prohlášení téměř zdvojnásobila prognózu letošní ztráty v Evropě.

Foto: Ford

Článek

Bez mimořádných položek zisk na akcii činil 30 centů a překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali v průměru zisk 28 centů na akcii. Příjmy se snížily o 6,2 procenta na 33,3 miliardy USD. Zisk firmy táhl prodej v Severní Americe a divize Ford Motor Credit.

Druhá největší americká automobilka ale čeká za letošní rok v Evropě ztrátu více než jednu miliardu USD. Předchozí předpovědi počítaly se ztrátou v rozmezí 500 až 600 miliónů USD. Finanční ředitel Bob Shanks v prohlášení uvedl, že automobilka přezkoumává svoji strategii v Evropě, zatím je však předčasné mluvit o detailech. Evropa se na celkovém prodeji a příjmech skupiny podílí 25 procenty.

Celkový zisk za celý letošní rok má být podle automobilky "silný". Provozní zisk však bude podle prohlášení nižší než v roce 2011, kdy činil 8,7 miliardy USD. Původně Ford čekal zisk na zhruba stejné úrovni. Ve druhém čtvrtletí zisk v Severní Americe stoupl o 5,3 procenta na dvě miliardy USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám