Hlavní obsah

Porsche má dostat miliardovou státní dotaci na nový model SUV

Porsche má přislíbenu státní pomoc 43,7 miliónu eur (1,1 miliardy korun) pro projekt kompaktního SUV Macan. Evropská komise bude zkoumat, zda je tato pomoc oprávněná. Komise oznámila, že hloubkové šetření je nutné kvůli vysokému podílu na trhu nejen značky Porsche, ale i jeho majitele, největší evropské automobilky Volkswagen.

Foto: Porsche

Porsche Macan (skica)

Článek

"Komise bude zkoumat, zda je pomoc nutná a je přiměřeným poskytnutím pobídky pro investice a zda její příspěvek regionálnímu rozvoji převáží nad narušením hospodářské soutěže," uvedla EK v prohlášení.

Porsche plánuje začít vyrábět nový kompaktní SUV Macan v závodě v Lipsku někdy v druhé polovině roku 2013. Vláda spolkové země Sasko, ve které Lipsko leží, plánuje přispět automobilce k projektu nového vozu 43,7 milióny eur a blíže nespecifikovanou investiční výhodou. Celkové náklady na projekt Macan mají činit 522 miliónů eur. Německé úřady informovaly EK o navrhované pomoci loni v prosinci.

Porsche trvá na svém požadavku státní pomoci a zdůrazňuje výši plánované investice a vznik až 1000 nových pracovních míst v Lipsku. "Činíme kroky ke zlepšení struktury regionální ekonomiky," uvedl mluvčí Hans-Gerd Bode. "To je plně v souladu s pokyny pro poskytnutí pomoci," dodal. Mluvčí saské vlády odmítla zprávu komentovat.

Automobilka ve středu rovněž oznámila, že v červnu zvýšila meziročně prodej o 18,9 procenta na 12 699 vozů. Za šest měsíců dodávky aut Porsche stouply o 14 procent na 69 171 vozidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám