Hlavní obsah

Ferrari F40 a další Pininfarinovy skvosty

Novinky, maž

Ve věku 85 let zemřel v noci na úterý proslulý italský automobilový návrhář Sergio Pininfarina, šéf stejnojmenné slavné automobilové designérské firmy. Přinášíme přehled jeho nejzajímavějších designérských návrhů automobilů.

Článek

Turínský rodák Sergio Pininfarina šéfoval slavné designérské značce od roku 1966. Italská karosárna, založená v roce 1930, tvořila zejména pro italské výrobce. Pininfarina měl v druhé polovině dvacátého století mimořádný význam na tom, jak vypadaly modely od Ferrari. Pininfarina tvořil také pro Fiat, Lancii a Alfu Romeo.

Jeho design je ceněn pro jednoduchost, nekomplikovanost a čistou eleganci. Pininfarinův podpis najdete kromě italských aut také pod několika Peugeoty (404, 504, 406 Coupé), ale také u Daewoo (model Nubira), Hyundai (Matrix), Mitsubishi (Pajero) nebo Volva (kabriolet C70).

Zvolit nejlepší auta s logem Pininfarina je nemožné, následující fotografie ukazují pětici sériových aut, která mají i po letech nadčasové tvary, za kterými se ohlédne nejenom milovník automobilů.

Foto: Ferrari

Ferrari F40

Foto: Ferrari

Ferrari Dino

Foto: Fiat

Fiat Coupé

Foto: Peugeot

Peugeot 406 Coupé

Foto: Jaguar

Jaguar XJS (1976)

Reklama

Související témata:

Související články

Pininfarina ukončí výrobu karosérií

Italská společnost Pininfarina ukončí výrobu karosérií a bude se nadále věnovat pouze automobilovému designu a strojírenství. Firmu nejvíce proslavily návrhy...

Pininfarina letos čeká zisk, první od roku 2004

Italská automobilová designérská firma Pininfarina čeká v letošním roce návrat k zisku díky nižším finančním nákladům na restrukturalizaci dluhu a zlepšení...

Výběr článků

Načítám