Hlavní obsah

Opel chce přestat vyrábět v Bochumi, nyní jedná s odboráři

Německá automobilka Opel jedná s odboráři o ukončení výroby v továrně v Bochumi. Chce toho dosáhnout výměnou za to, že až do plánovaného ukončení výroby v roce 2016 nebude snižovat počet zaměstnanců. Jednání se zřejmě protáhne na několik týdnů a bude se týkat i návrhu na rozšíření expanze na exportní trhy.

Foto: Opel

Opel Zafira se vyrábí v Bochumi.

Článek

"Opel musí svou činnost restrukturalizovat tak, aby byl ziskový i za obtížných podmínek na trhu. Nebylo by zodpovědné nereagovat, jestliže trh s automobily je v Evropě ve srovnání s rokem 2007 asi o 20 procent menší," uvedl šéf Opelu Karl-Friedrich Stracke.

Cílem podle firmy není jen snižovat náklady, ale i snížit závislost na dovážených autech i dílech. V Bochumi se vyrábí model Zafira Tourer, delší dobu se ale očekává, že výroba skončí v roce 2016. Opel patří do americké skupiny General Motors.

Agentura Reuters uvedla, že správní rada General Motors se bude otázkou ukončení výroby v Bochumi zabývat při projednávání podnikatelského plánu na příští čtyři roky. Plán by měli 28. června dostat zástupci závodní rady Opelu k projednání.

Kompromisní návrh předpokládá, že General Motors a Opel se dohodnou na snížení základních fixních nákladů, a to právě díky tomu, že ukončí činnost továrna v Bochumi. Tím sice ztratí práci 3300 lidí, kteří tam jsou zaměstnáni, management ale upustil od záměru skončit s výrobou v roce 2015, kdy končí platnost současné kolektivní smlouvy. Ta garantuje pracovní místa pro zhruba 20 000 lidí zaměstnaných ve třech továrnách na výrobu aut a jedné továrně na výrobu dílů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám