Hlavní obsah

Honda měla vloni výrazně nižší zisk, Mazda opět ve ztrátě

Čistý zisk japonské automobilky Honda Motor v loňském fiskálním roce klesl o 60 procent na 211,4 miliardy jenů (49,2 miliardy korun). Hůře si vedla menší Mazda, jejíž ztráta stoupla na 107 miliard jenů z předchozích 60 miliard JPY a prodej klesl ve všech regionech vyjma USA. Letos se Mazda chce vrátit k zisku, Honda očekává výrazný nárust prodeje.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Honda

Článek

Důvodem nižšího zisku u Hondy bylo přerušení výroby po loňské tsunami v Japonsku a povodních v Thajsku, kde má automobilka montážní závod. V posledním čtvrtletí roku však již zisk prudce rostl a v letošním roce Honda čeká rekordní prodej aut. Hospodaření obou automobilek také poškodil silný jen, který zdražuje japonské zboží v zahraničí a snižuje zisky firem ze zahraničí při převodu na domácí měnu.

Honda za rok do konce března 2012 prodala 3,1 miliónu vozů a v letošním roce očekává nárůst prodeje na rekordních 4,3 milióny vozů. Čistý zisk by se měl více než zdvojnásobit na 470 miliard jenů.

V samotném fiskálním čtvrtém čtvrtletí zisk Hondy stoupl o 61 procent na 71,5 miliardy jenů. Tržby se zvýšily o 8,7 procenta na 2,41 biliónu jenů díky růstu prodeje v Japonsku a Severní Americe. Hondě se podařilo rovněž zvýšit prodej motocyklů o téměř 18 procent na rekordních 3,5 milionu kusů. Poptávka rostla zvláště v Asii a Jižní Americe.

Mazda se za leden až březen propadla do ztráty 5,1 miliardy jenů. V letošním fiskálním roce se však automobilka podle agentruy AP chce vrátit k zisku, který má činit deset miliard jenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám