Hlavní obsah

První aerodynamický automobil vznikl roku 1914, dosahoval rychlosti až 139 km/h

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento podivně tvarovaný vůz možná připomíná něco mezi slzou a ponorkou z románu Julese Vernea, ale nejvyšší rychlost 139 km/h, které dosáhl téměř před sto lety, dokazuje, že byl i něco víc.

Foto: Profimedia.cz

ALFA 40/60 HP Aerodinamica prototyp

Článek

Světově první aerodynamický automobil 1914 ALFA 40/60 Aerodinamica prototyp byl vytvořen pro hraběte Marca Ricottiho automobilkou ALFA (dnes Alfa Romeo), karoserii dodala firma Castagna.

Foto: Profimedia.cz

ALFA 40/60 HP Aerodinamica prototyp

Díky svému futuristickému tvaru mohl prototyp dosáhnout na tu dobu ohromující rychlosti 139 km/h, a to s relativně malým motorem o výkonu 52kW-70 koní (70 koní má například i pátá generace VW Polo 1,2 MPI). V roce 1914 vyjel na silnici také slavný Ford model T s výkonem 14,7 kW (20 koní) při 1800 ot/min., který dosahoval maximální rychlosti 72 km/h.

Foto: Profimedia.cz

ALFA 40/60 HP Aerodinamica prototyp

Řidič seděl v Aerodinamice uprostřed a měl výhled jako z kabiny letadla. "Tunel" v přední části vozu nebyl jen pro okrasu, ale posílal proud vzduchu k motoru, který byl uložen v oblasti sedadel pro cestující. Stejně jako ostatní ALFY v té době měl i tento model čtyřventilový motor o objemu 6082 ccm.

Foto: Profimedia.cz

ALFA 40/60 HP Aerodinamica prototyp

Tento italský jednorázový prototyp se bohužel nikdy nedostal do sériové výroby, protože podle historiků "nenabídl žádné zlepšení výkonu oproti modelům s běžnou karoserií“, uvedl server DailyMail.

Prvním sériově vyráběným aerodynamickým automobilem se tak stal až v roce 1921 německý Rumpler OA 104, známější pod názvem Tropfenwagen. Ten měl taktéž kapkovitý tvar a dosahoval maximální rychlosti až 105 km/h. Konzervativní společnost ho však nepřijala a tak se ho vyrobilo pouze něco okolo stovky kusů.

Foto: auta5p.eu

Rumpler Trophenwagen OA 104, Německo 1923

Reklama

Výběr článků

Načítám