Hlavní obsah

Motocyklová značka Moto Morini vstala z mrtvých s novým modelem

Novinky, Petr Kološ

K 75. výročí založení vyrobí resuscitovaná značka Moto Morini edici 600 strojů Rebello 1200 Giubileo. Majitelé firmy tímto také vyvrátili spekulace, že by se motorky této značky staly nedostupnými kvůli ceně. Avizovaných necelých 340 000 korun je s ohledem na konkurenci a počet vyrobených kusů cenovka příjemně nízká.

Foto: Moto Morini

Moto Morini Rebello 1200 Giubileo (2012)

Článek

Noví vlastníci loni zkrachovalé italské značky, bankéř Sandro Capotosti a šéf energetické společnosti Ruggeromassimo Jannuzzelli, zvolili opravdu netradiční způsob prodeje své novinky. Motorku totiž prodávají prostřednictvím internetu.

Prodej navíc spustili ještě předtím, než Rebello 1200 Giubileo plně odhalili. Motorkářům se ale tento způsob nakupování zalíbil. Počet návštěvníků webu za prvních 15 březnových dní překročil 40 000. 700 lidí se zaregistrovalo jako vážní zájemci o Moto Morini a 60 z nich si rovnou zaplatilo rezervační poplatek.  To vše předtím, než vůbec věděli, jak motorka vypadá.

Internetový prodej poběží do konce dubna. Nyní už sice zájemci mají více informací - vědí, jak motorka vypadá - stroj si ale osobně stále vyzkoušet nemohou. Pokud by i tak model Rebello 1200 Giubileo chtěli, musí se zaregistrovat na webu a složit zálohu 500 Euro (cca 12 000 Kč). Jen v takovém případě motorku dostanou ještě letos.

Foto: Moto Morini

Moto Morini Rebello 1200 Giubileo (2012)

Motorka nepůjde koupit všude

Další, kteří se rozhodnou až po 30. dubnu - třeba na základě novinářských nebo osobních testů - budou mít možnost stroj koupit v roce příštím. Motorka má být navíc dostupná jen na vybraných trzích - jde o Itálii, Velkou Británii, Francii, Rakousko, Německo, Řecko, Španělsko a státy Beneluxu.

Technicky Rebello 1200 Giubileo nenabízí nic převratného. Koncepčním pojetím designu je blízká principům Ducati a Buell - je krátká (rozvor 1450 mm) a svalnatá (1200 ccm V2).  Základem je příhradový rám z ocelových trubek. O plně nastavitelné odpružení se stará vidlice Marzocchi. Vzadu se konstruktéři spoléhají na komponenty Öhlins. Brzdy dodalo Brembo.

Rebello 1200 Giubileo vyráží na silnice s agregátem z původního modelu Corsaro. Jde o vidlicový dvouválec s objemem 1200 ccm o výkonu 130 koní v 8500 ot./min a s maximálním točivým momentem 122 Nm v 6750 otáčkách. Převodovka je šestirychlostní, spojka anti-hoppingová. Provozní hmotnost stroje je 198 kg.

Design motorky někteří označují za eklektický a výkony motoru za průměrné. Možná i proto se výrobce - kromě zajímavé ceny a kreditu značky – snaží zaujmout i neobvyklou vychytávkou. Jde o elektricky polohovatelné sedlo s patentovanou technologií "Electric variable saddle". Pokud jezdíte sami, sedlo si zkrátíte na jednomístnou verzi. V případě, že chcete někoho svézt, sedlo si prodloužíte. Cena motocyklu je 13 900 euro – podle aktuálního kurzu jde asi o 340 000 korun.

Foto: Moto Morini

Moto Morini Rebello 1200 Giubileo (2012)

Reklama

Výběr článků

Načítám