Hlavní obsah

Peugeot Citroën prodá své pařížské sídlo za šest miliard korun

Novinky, Martin Žemlička

Skupina PSA, tedy dvě francouzské automobilky Peugeot a Citroën, prodává své hlavní sídlo v centru Paříže. Budovu získala realitní divize kanadské investiční společnosti Ivanhoé Cambridge. Cílem prodeje je získat peněžní prostředky v hotovosti a splácet miliardové dluhy.

Foto: PSA

Sídlo PSA v centru Paříže

Článek

Nepříznivá ekonomická situace skupiny PSA vyústila v prodej hlavního sídla společnosti, které se nachází v samotném centru hlavního francouzského města. V této budově sídlící na adrese 75 avenue de la Grande Armée pracují zhruba dvě tisícovky zaměstnanců. PSA budovu prodala s tím, že si ji od nového majitele bude příštích devět let (s možností prodloužení) pronajímat za nezveřejněnou částku.

Novým vlastníkem je kanadská společnost Ivanhoé Cambridge, realitní pobočka depozitní a investiční společnosti Caisse de dépôt et placement du Québec. Za sídlo skupiny PSA, vybudované v šedesátých letech v centru Paříže, kanadská firma zaplatila 245,5 miliónů euro, tj. zhruba 6,137 miliardy korun.

PSA Peugeot Citroën

Skupina PSA Peugeot Citroën, za kterou stojí dvě značky Peugeot a Citroën, prodala po celém světě v roce 2011 celkem 3,5 miliónu vozů, z toho 42 % mimo Evropu. Jako druhý největší výrobce automobilů v Evropě dosáhla skupina v roce 2011 obratu 59,9 miliardy eur.

Skupina PSA Peugeot Citroën je obchodně přítomna ve 160 zemích. V roce 2011 věnovala zhruba 2 miliardy eur na výzkum a vývoj, a to především do oblasti nových energií. Její aktivity zahrnují i financování (Banque PSA Peugeot Citroën Finance), logistiku (Gefco) a výrobu automobilového příslušenství (Faurecia).

PSA Peugeot Citroën se v únoru dohodl na vytvoření strategické aliance s americkým koncernem General Motors. Dluh skupiny PSA dosahoval v prosinci 2011 částky 3,4 miliardy eur, tj. zhruba 85 miliard korun. Prodeje nemovitostí jsou součástí programu, který skupina PSA oznámila letos v únoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám