Hlavní obsah

Mercedes nově vyrábí i v Maďarsku, náklady dosáhly téměř 20 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Daimler dnes zahájila výrobu vozů Mercedes v novém závodě v Maďarsku. Jde o první závod firmy v zemích střední a východní Evropy a o jednu z největších přímých investic v Maďarsku. Náklady na výstavbu továrny ve městě Kecskemét, zhruba 100 kilometrů jihovýchodně od Budapešti, činily 800 miliónů eur (19,8 miliardy korun).

Článek

Závod zaměstná až 3000 osob a dalších 10 000 pracovních míst vznikne u dodavatelů. Vyrobit má nejméně 100 000 vozů ročně. Základní kámen továrny byl položen na podzim 2009. Vyrábět se zde bude třída B.

Daimler rovněž potvrdil, že v prvním čtvrtletí očekává rekordní prodej luxusních vozů Merecedes-Benz. Zopakoval rovněž, že hodlá do roku 2014 zvýšit prodej na více než 1,5 miliónu aut a o rok později na 1,6 miliónu. Loni prodej divize osobních automobilů Mercedes-Benz Cars, která zahrnuje také značky Smart a Maybach, stoupl o 7,7 procenta na 1,363 miliónu vozů. V ziskovosti a prodeji aut chce Daimler překonat BMW a Audi, napsaly agentury AP a Reuters.

Svůj závod v Maďarsku rozšiřuje i konkurenční Audi, která patří do skupiny Volkswagen. Produkce závodu automobilky by se měla od roku 2013 zvýšit na 125 000 vozů ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám