Hlavní obsah

Ferrari zvažuje nový šestiválec, hybridní dvanáctiválec je téměř jistý

Novinky, maž

Italský výrobce supersportů pracuje na hybridním systému, který by rád nasadil i do sériové výroby. V Maranellu se podle Amedea Felisy, jednoho z vysokých manažerů, vyvíjí také nový šestiválcový motor. Jako první přinesl tuto informaci britský Autocar.

Foto: Ferrari

Ferrari F12berlinetta (2012)

Článek

Amedeo Felisa z Ferrari potvrdil, že automobilka vyvíjí hybridní systém, který by mohl být spojen s dvanáctiválcovým motorem. V zásadě jde o snahu snížit průměrné emise, jejichž překročení nemilosrdně - a v případě takto výjimečných supersportů zbytečně - trestá nejrůznějšími finančními sankcemi Evropská komise. Druhým efektem je změna vnímání Ferrari širokou veřejností coby „zelené“ automobilky, což se ale v očích konzervativních fanoušků značky s logem vzpínajícího se koně může jevit kontraproduktivně.

Nový systém by měl umět jezdit čistě na elektrický pohon (například při popojíždění ve městě), jeho hlavní funkcí by bylo krátkodobě přidávat výkon zhruba 100 koní.

Felisa mluvil také o případném nasazení šestiválcového motoru. „Proč ne šestiválec?,“ zeptal se řečnicky. Ferrari dosud nabízí výhradně osmiválce a dvanáctiválce. Zatím není jisté, v jakém časovém horizontu Ferrari představí sériový V6 nebo dvanáctiválec s hybridním systémem. Už samotné potvrzení, že se na něčem takovém pracuje, je nečekané a důležité zároveň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám