Hlavní obsah

Nové značení pneumatik má vést ke zvýšení bezpečnosti na silnicích

Od listopadu budou pneumatiky osobních i nákladních aut povinně označené informacemi o kvalitě přilnavosti na mokru, valivém odporu a hlučnosti. Štítky na pneumatikách vyrobených po 1. červenci si vyžádá nařízení Evropské unie, které má za cíl zvýšit bezpečnost silničního provozu a snížit dopad dopravy na životní prostředí.

Foto: maž, Novinky

Článek

Kritéria podle Kataríny Ardové ze společnosti Goodyear Dunlop kupujícímu poskytnou informace o bezpečnostní charakteristice výrobku. "Valivý odpor ovlivňuje spotřebu pohonných hmot u automobilů, a proto má i přímý vliv na životní prostředí. Hodnota přilnavosti na mokru je klíčovým ukazatelem z hlediska bezpečnosti na silnici, poskytuje totiž informaci o délce brzdné dráhy na mokru. Hlučnost pneumatiky má vliv na kvalitu životního prostředí," uvedla.

Kromě těchto základních hodnot je vhodné při výběru pneumatiky brát v úvahu i odolnost vůči takzvanému aquaplaningu i délce brzdné dráhy na suché vozovce. Snadná možnost kontroly základních parametrů výrobku podle Ardové přispěje k tomu, že si lidé budou pneumatiky vybírat odpovědněji.

Nepřímo tak podle předpokladů Evropské unie může toto nařízení přispět ke zvýšení energetické efektivnosti vozidel o pětinu a k pětinovému snížení emisí oxidu uhličitého v ovzduší do roku 2020. Povinné označování se netýká například dojezdových rezervních pneumatik, pneumatik protektorovaných, závodních a podobných speciálních pneumatik. Nevztahuje se rovněž na pneumatiky určené pro motocykly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám