Hlavní obsah

Jaguar XF Sportbrake: šelma zaměřená na praktičnost

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojení značky Jaguar a karoserie typu kombi bylo do konce 20. století nemyslitelné, nyní už to nikoho nepřekvapí. A to ani v případě, že se o pohon stará dieselový motor. Na ženevském autosalonu ukáže britská značka nové XF Sportbrake, kombi vyšší střední třídy.

Foto: Jaguar

Jaguar XF Sportbrake (2012)

Článek

Verze kombi honosně nazvaná Sportbrake samo sebou vychází z modelu XF v karosářské verzi sedan, představené v roce 2008. S délkou 4966 mm je verze kombi o zanedbatelných 5 mm delší než sedan. Jinak jsou všechny parametry karoserie totožné – rozvor náprav – 2909 mm, šířka včetně zrcátek 2077 mm. O kolik desítek kilogramů bude kombi těžší než sedan, zatím automobilka neprozradila.

Vzadu je ve verzi kombi více místa než v sedanu – Jaguar udává nárust o 48 mm. Také přepravní prostor je logicky větší: zadní sedadla jsou dělená v poměru 60:40, nechybí integrovaný průchod na delší předměty (lyže apod.). Jaguar XF Sportbrake nabídne základní velikost kufru 550 litrů, po sklopení zadních sedaček činí objem 1675 litrů.

Foto: Jaguar

Jaguar XF Sportbrake (2012)

Ze začátku budou pro XF kombi k dispozici pouze dieselové motory. Budou dva – buď 2,2 litrový čtyřválec s výkonem 204 koní (150 kW). Druhou možností je třílitrový šestiválec s výkonem 275 koní (202 kW) a točivým momentem 600 Nm.

Standardem je adaptivní podvozek, vzduchové odpružení zadní nápravy automaticky upravuje světlou výšku podle zátěže.

Předpokládáme, že později nabídku doplní i benzínové motory. Cenu ani přesné datum zahájení prodeje zatím Jaguar neoznámil.

Foto: Jaguar

Interiér nového kombi od Jaguaru.

Foto: Jaguar

Jaguar XF Sportbrake (2012)

Anketa

Ohodnoťte design Jaguaru XF Sportbrake (jako ve škole)
1
79 %
2
11,8 %
3
3,6 %
4
0,9 %
5
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1618 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám