Hlavní obsah

Ford chce do čtyř let prodat 3,5 miliónu aut s tísňovým voláním

Automobilka Ford chce do roku 2015 prodat v Evropě 3,5 miliónu vozů vybavených hlasově ovládaným komunikačním systémem Sync. Ten by se měl k prvním zákazníkům dostat ještě letos v novém modelu B-Max. Uvedli to zástupci společnosti na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně. V Česku se systém objeví na podzim.

Foto: Ford

Nový Ford B-Max už technologii Sync obsahuje.

Článek

Sync, který zahrnuje i technologii automatického tísňového volání v případě nehody, je v současnosti nainstalovaný ve čtyřech miliónech vozů v USA. Do čtyř let by jej mělo celosvětově využívat 13 miliónů zákazníků.

"Zcela nový Ford B-Max má pro premiérové uvedení systému Sync do Evropy stěžejní význam a v plánech společnosti Ford je pro tento úkol ideálním modelem," uvedl generální ředitel Ford of Europe Stephen Odell s tím, že B-Max bude patřit k cenově nejdostupnějším modelům značky.

Sync umí také nahlas přečíst příchozí zprávy SMS z kompatibilního mobilního telefonu a automaticky aktualizuje položky v seznamu telefonních kontaktů. Lze jej také používat v kombinaci s mnoha digitálními hudebními přehrávači včetně iPodu a paměťových zařízení USB. Systém člení hudební soubory podle žánru, interpreta, názvu alba či skladby a jednotlivé písně se dají vybírat prostřednictvím jednoduchých hlasových příkazů. Vstup USB navíc umožňuje snadnou aktualizaci softwaru.

Technologie automatického tísňového volání v rámci Sync kontaktuje ihned po nehodě místní operátory záchranné služby ve správném jazyce pro danou oblast a pomocí souřadnic GPS také přesně určí místo nehody. Přivolání pomoci je aktivované při vystřelení airbagu nebo bezpečnostním odpojení přívodu paliva. Prostřednictvím mobilního telefonu jednoho z cestujících, připojeného přes rozhraní bluetooth, vyšle Sync předem nahranou zprávu nejbližšímu operátorovi záchranné služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám