Hlavní obsah

BMW musí v USA zaplatit pokutu za pozdní ohlášení defektů

Německý výrobce luxusních vozů BMW dostal ve Spojených státech pokutu tři milióny dolarů (více než 57 miliónů Kč) za to, že v roce 2010 úřady včas neinformoval o zjištěných bezpečnostních závadách a nutnosti svolat některé vozy ke kontrole. Uvedl to Národní úřad pro bezpečnost v silniční dopravě (NHTSA), který zjistil pochybení u 16 případů, kdy bylo nutné svolat auta do servisu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Americké federální úřady vyžadují, aby automobilky o problémech, které mohou být potenciálně nebezpečné pro posádku, informovaly do pěti dnů od zjištění. Nedostatky se zjistily u společnosti BMW of North America, která působí na americkém trhu.

V rámci vyrovnání s NHTSA slíbila mateřská společnost Bayerische Motoren Werke (BMW) i její severoamerická součást, že provedou interní změny. Jejich cílem je zajistit, že automobilka bude zjištěné problémy hlásit ve stanovených termínech.

"Pro bezpečnost cestující veřejnosti je naprosto zásadní, aby se závady a nutnost kontroly automobilu hlásily v co nejkratší době," uvedl zástupce NHTSA David Strickland. "Náš úřad očekává, že všichni výrobci budou otázku bezpečnosti vozidel řešit rychle a otevřeně," dodal.

Pokuta, se kterou automobilka souhlasila, je podle agentury Reuters za podobný prohřešek v USA největší za poslední asi dva roky. Tehdy zaplatila téměř 50 miliónů dolarů japonská automobilka Toyota . Defekt, který nenahlásila, se týkal náhlého zrychlení vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám