Hlavní obsah

Indický Bajaj RE60 má být nejlevnějším autem na světě

Novinky, Martin Žemlička

Indická automobilka Bajaj Auto, která dosud vyráběla pouze tříkolová vozidla, představila na autosalonu v Dillí automobil s označením RE60. Má jít o nejlevnější auto na světě, jeho prodejní cena zatím nebyla zveřejněna.

Foto: Bajaj

Bajaj RE60 (2012)

Článek

V Česku neznámá automobilka Bajaj, je v Indii jedním z největších producentů tříkolových vozidel a skútrů (v šedesátých letech například v licenci vyráběla legendární italské skútry Vespa). Model RE60 je v případě Bajaj Auto jejich prvním čtyřkolovým vozidlem.

O pohon se stará kapalinou chlazený, vzadu umístěný čtyřválec se zdvihovým objemem skromných 200 ccm. Jeho výkon je dvacet koní, což takto lehké auto (400 kilogramů) rozjede na 70 km/h. Spotřeba benzínu je 2,85 litrů na sto ujetých kilometrů.

Foto: Bajaj

Bajaj RE60 (2012)

Automobil je dlouhý jenom 2 752 mm, přesto se dovnitř vejdou čtyři cestující. Kufr nabídne symbolických 40 litrů pro náklad, ale zadní sedačky jdou sklopit. Šířka miniauta činí 1 312 mm, na výšku je to 1 650 mm.

Nový model by se měl začít prodávat ještě letos. Jeho cenu zatím výrobce tají; dosud je coby nejlevnější auto prodáváno Nano od indického výrobce Tata Motors. To na domácím trhu stojí v přepočtu zhruba padesát tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám