Hlavní obsah

Toyota napřesrok očekává rekordní prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota Motor počítá v příštím roce se zvýšením svého celosvětového prodeje o 20 procent na rekordních 8,48 miliónů vozů. Oznámila to automobilka, jejíž aktivity byly v letošním roce těžce zasaženy zemětřesením v Japonsku a záplavami v Thajsku.

Článek

Toyota v roce 2008 vystřídala amerického konkurenta General Motors na pozici největší světové automobilky z hlediska objemu prodeje. Předpokládá se však, že v letošním roce o vedoucí pozici na světovém trhu přijde a zaostane za GM i za německým rivalem Volkswagen, napsala agentura Reuters.

V příštím roce by se však Toyota mohla znovu stát jedničkou. "Důvodem, proč letos zaostali v prodeji, byla skutečnost, že nemohli vyrábět automobily. Nyní mohou, takže je možné, že se vrátí zpátky na první pozici," uvedl analytik Satoru Takada ze společnosti T.I.W. Z hlediska tržní hodnoty akcií podniku zůstává Toyota jasnou jedničkou. Její tržní hodnota činí 111 miliard dolarů (zhruba 2,2 biliónu Kč), což je více než hodnota GM a Volkswagenu dohromady.

Toyota by napřesrok podle dnešní prognózy měla překonat dosavadní prodejní rekord 8,43 miliónu vozů z roku 2007. "Věřím, že tento cíl je dosažitelný, protože Toyota rychle obnovuje produkci a uvádí na trh nové modely," uvedl jeden z analytiků společnosti Kiwoom Securities. "Toyota, GM a Volkswagen budou v příštím roce nemilosrdně soupeřit o vedoucí pozici na světovém trhu," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám