Hlavní obsah

ČEZ otevřel svou první dobíjecí stanici pro elektromobily

Energetická společnost ČEZ ve středu otevřela svou první dobíjecí stanici pro elektromobily. Stojí před centrálou společnosti v Duhové ulici v Praze. Firma do konce roku postaví stanice v Plzni, ve Vrchlabí a v dalších téměř deseti lokalitách v Praze.

Článek

"Budovat infrastrukturu dobíjecích stanic je pro nás klíčový bod, na který se v tuto chvíli plně soustředíme. Chceme, aby naše síť byla promyšlená, plně funkční a zároveň s tím odpovídala špičkovým standardům," uvedl Pavel Cyrani, ředitel divize strategie společnosti ČEZ. Do elektromobility nyní podle něj investují energetické firmy i automobilky.

Další dobíjecí stanice bude ČEZ stavět v příštích dvou letech. Původně firma uvedla, že chce do konce roku 2013 instalovat kolem 200 stanic, nyní ČEZ tvrdí, že jich zprovozní "desítky". Také plán na výstavbu stanic v letošním roce byl ambicióznější - začátkem roku ČEZ tvrdil, že letos postaví kolem 50 stanic. Vedle stanic pro běžné dobíjení vozu, které trvá šest až osm hodin, bude ČEZ stavět také zařízení pro takzvané rychlé dobíjení do 50 minut.

Dodavatelem dobíjecích stanic je česká společnost EmotionCar. Zákazníci, kteří chtějí využívat dobíjecích stanic ČEZ, musí uzavřít s firmou zákaznickou smlouvu. Ta jim v následujících dvou letech umožní neomezené dobíjení u všech stanic společnosti za poplatek 100 korun v roce 2012 a 150 korun od roku 2013.

V oblasti elektromobility se angažují také další energetické firmy. Společnost Pražská energetika (PRE) již v Praze zprovoznila několik dobíjecích stanic a do konce roku jich má mít k dispozici asi 20. Společnosti E.ON a RWE uzavřely v oblasti elektromobilů spolupráci s automobilkami Mercedes-Benz a Citroën. Elektromobily jsou v Česku zatím okrajovou záležitostí, jezdí jich zde jen několik desítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám