Hlavní obsah

Fiat a Chrysler plánují zvýšení prodeje na téměř šest miliónů aut

Italská automobilka Fiat předpokládá, že společně s americkým partnerem Chrysler zvýší do roku 2014 prodej na téměř šest miliónů vozů z předpokládaných 4,2 miliónu v letošním roce. Uvedl to generální ředitel obou podniků Sergio Marchionne.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Šéf italské automobilky Fiat a jejího amerického partnera Chrysler Sergio Marchionne

Článek

Fiat se stal v létě většinovým majitelem Chrysleru poté, co dokončil převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady. Fiat již předloni získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Svůj podíl poté několikrát zvýšil.

Marchionne předpověděl pokračování konsolidace automobilového průmyslu. "Uvidíme eliminaci okrajových hráčů. Věřím, že skončíme pouze s pěti či šesti hráči," uvedl.

Automobilka Chrysler se v letošním třetím čtvrtletí díky vyššímu prodeji a růstu cen vrátila k zisku. Firma vydělala 212 miliónů dolarů (čtyři miliardy korun) po ztrátě 84 miliónů ve stejném období loni. Fiat ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o dvě třetiny na 112 miliónů eur (téměř tři miliardy korun).

Čínská společnost Guangzhou Automobile Group oznámila, že její společný podnik s Fiatem bude kromě automobilů se značkou Fiat vyrábět také luxusní vozy se značkou Alfa Romeo. Dodala, že společný podnik s názvem Guangqi Fiat zahájí produkci v červenci s počáteční kapacitou 140 000 vozů ročně. Automobily by prostřednictvím tohoto podniku mohl podle agentury Reuters vyrábět rovněž Chrysler. Ten již dříve upozornil, že zkoumá možnosti, jak zvýšit svou produkci v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám