Hlavní obsah

Unikátní dánský supersport jede rychlostí až 375km/h

Reuters, Zdeněk Rejšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři šťastlivci ze Spojených států si mohou pořídit nový vůz Zenvo ST1 od dánské firmy Zenvo Automotive. Sporťáků, které dokáží jet rychlostí až 375km/h, bude vyrobeno pouhých 15 kusů. Tomu ale také odpovídá cena vozu, která je astronomicky vysoká.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dánský sporťák má pod kapotou 1250 koníVideo: Reuters

 
Článek

Zenvo ST1 je jedno z nejdražších aut na světě. Jeho cena je 1,4 miliónů dolarů, což je v přepočtu více jak 26 miliónů korun. Dánská automobilka jich plánuje pro celý svět vyrobit pouhých 15 kusů. Tři kusy teď mohou vlastnit i bohatí Američané.

Model pro americký trh nese označení ST150 S a pod jeho kapotou je úctyhodných 1250 koní. Vůz má přeplňovaný sedmilitrový motor V8 s turbem, sedmistupňovou převodovku z formule 1 a váží pouhých 1376 kg. Díky tomu dokáže jet rychlostí až 375km/h a nebýt elektronického omezovače, bylo by to ještě víc.

Zenvo ST1 dokáže dosáhnout rychlosti 100 km/h za 3 sekundy. Cena amerického modelu je 1,8 miliónů dolarů, tedy téměř 34 miliónů korun.

Jeden vůz vyrábí osm měsíců

Každý z 15 vozů bude ručně vyroben v Dánsku. Výroba jednoho kusu zabere asi osm měsíců.  Každý kupující si bude moct vybrat vlastní design interiéru a pneumatiky. Kromě toho každý majitel obdrží hodinky Aspen Zenvo za 49 tisíc dolarů jako dárek.

Automobilka Zenvo Automotive byla založena v roce 2004. První prototyp vozu ST1 spatřil světlo světa v roce 2009. Konstruktéři a designéři zaručují, že každý vůz bude splňovat nejen závodní normy, ale bude také vhodný pro praktické každodenní použití.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám