Hlavní obsah

Výroba vozidel v Česku přesáhla v říjnu miliónovou hranici

Výroba motorových vozidel v Česku za deset měsíců letošního roku přesáhla jeden milión vozů. Proti loňsku vzrostla o 12 procent na 1,002 miliónu. Produkci táhl především export, který se zvýšil o 12 procent, domácí prodej stoupl o necelé jedno procento. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Článek

Rozhodující podíl na výrobě vozidel v ČR má výroba osobních automobilů. Ta se zvýšila o 107 960 aut na 997 506 vozů. Nárůst je dán zvýšením výroby ve Škodě Auto o 19 procent a v Hyundai Nošovice o 21 procent. Za celý letošní rok očekává sdružení zvýšení výroby osobních aut o 9,5 procenta na 1,177 miliónu vozů.

"Údaje o výrobě a exportu vozidel za leden až říjen tohoto roku potvrzují, že domácí automobilový průmysl je v současné době skutečným motorem české průmyslové výroby. Nejedná se přitom jen o výrobce vozidel, ale i o celou řadu výrobců skupin, dílů a příslušenství vozidel. Ti se na průmyslové produkci a exportu českého automobilového průmyslu podílejí zhruba 45 procenty," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám