Hlavní obsah

Crafter se stálým pohonem 4x4 se podívá do náročného terénu

Novinky, Martin Žemlička

Volkswagen bude Crafter, svůj největší model mezi lehkými užitkovými vozidly, dodávat s výbavou do náročného terénu. Techniku dodává rakouský Achleitner, jde zejména o stálý pohon všech kol, uzávěrku diferenciálů, redukční převodovku a zvýšenou světlou výšku. Prodej bude zahájen v lednu.

Článek

Crafter 4Motion s pohonem všech kol od rakouské firmy Achleitner je určen do náročného terénu. Pohon všech kol se vyznačuje trvalým (narozdíl od mezinápravové spojky haldex, používané koncernem VW) rovnoměrným (50:50) rozdělováním hnací síly mezi obě nápravy. V sériové výbavě nechybí uzávěrka mezinápravového diferenciálu a uzávěrka zadního diferenciálu. Na přání lze objednat také uzávěrku pro diferenciál přední nápravy. Nechybí ani redukční převodovka (s převodem 2,5:1).

Podvozek s nezávisle zavěšenými předními koly a tuhou zadní nápravou má zesílené pružiny, tužší tlumiče a upravené stabilizátory. Výsledkem je zvýšení světlé výšky až o 280 mm (podle toho, zda má vozidlo terénní nebo silniční pneumatiky).

Z palety motorů dodávaných pro modelovou řadu Crafter je k dispozici výhradně nejvýkonnější jednotka vyladěná na 120 kW (163 k). Dvoulitrový turbodiesel přeplňovaný dvěma turbodmychadly poskytuje při 1800 otáčkách za minutu točivý moment 400 Nm.

Crafter 4Motion se dodává v několika karosářských variantách - jako kombi, skříňová dodávka, podvozek či valník s jednoduchou nebo dvojitou kabinou, s různými rozvory a výškami střechy. Celková hmotnost je buď 3,5 tuny nebo 5 tun.

Cena Crafteru 4Motion pro český trh zatím nebyla stanovena. Prodej bude zahájen v lednu, první kusy se od Česka dovezou koncem března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám