Hlavní obsah

Policie bude vybírat "dálniční stíhačky" ze čtyř modelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie obdržela ve výběrovém řízení na dodávku nových 20 rychlých aut čtyři nabídky. Řekla to mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová s tím, že obálky s nabídkami se otevíraly ve čtvrtek. Které firmy a s jakými vozy se do tendru přihlásily, neprozradila.

Článek

O vítězi tendru za téměř 30,2 miliónu korun by mělo být jasno do 14 dnů, uvedla Hodačová. Nová auta mají doplnit a časem i nahradit 16 vozů Volkswagen Passat, které si policie pořídila k stíhání pirátů na českých dálnicích v roce 2008.

V tendru na nová rychlá auta policie požaduje deset vozů v provedení sedan nebo liftback, zbylých deset v provedení kombi. Nová auta mají vedle dálnic hlídat i provoz na silnicích pro motorová vozidla nebo na silnicích první třídy. Mají jezdit na benzin a jejich motory mají mít výkon minimálně 190 kilowattů (258 koní).

Podle zadávací dokumentace by vozy měly být schopny dosáhnout maximální rychlosti alespoň 250 kilometrů v hodině a z nuly na 100 kilometrů v hodině by měly zrychlit do sedmi sekund. Mají mít také minimálně šestistupňovou automatickou převodovku. Vítězem tendru by se měl stát uchazeč s nejnižší nabídkovou cenou, která má zahrnovat i speciální vybavení a školení.

Dopravní policisté mají v současnosti k dispozici rychlé vozy Volkswagen Passat R 36, které mají výkon 299 koní. Za 16 vozů určených ke stíhání pirátů silnic policie zaplatila zhruba 18,5 miliónu korun. Policie si používání passatů pochvaluje, peníze za nákup se jí prý už několikrát vrátily na pokutách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám