Hlavní obsah

Audi omladilo modelovou řadu A4

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Audi představuje modernizovanou modelovou řadu A4. Mezi hlavní změny patří nová přední maska a upravené motory. Změny se týkají A4 sedan, kombi, A4 allroad quattro i sportovního modelu S4. Prodejní ceny jsou mírně vyšší než u odcházející generace.

Článek

Omlazená modelová A4 má mírně odlišnou kapotu a zkosené horní rohy masky chladiče. Maska chladiče je šedá, u šestiválců nebo ve spojení s paketem S line černá. V nově navrženém předním nárazníku jsou hranaté otvory pro přívod vzduchu.

Mírně pozměněn byl také zadní nárazník s integrovaným difuzorem, u všech verzí má dvě koncovky výfuků. Mezi 15 nabízenými barvami karoserie jsou čtyři nové odstíny. Vnější rozměry všech variant jsou stejné jako u předchozí generace.

Uvnitř najdete nové detaily - kupříkladu volanty s lesklými ozdobnými prvky. Přepracovány byly také páčky na sloupku řízení a klíček od zapalování. S výjimkou černé jsou všechny barvy interiéru nové, což platí i pro potahy sedadel.

Navigační systém MMI Navigation plus má nově jenom čtyři tlačítka (původně osm); do otočného ovladače hlasitosti je integrována funkce přeskakování skladeb.

Dostatek motorů

Audi nabízí pro modely A4 osm vznětových jednotek TDI (respektive tři motory s různě naladěným výkonem) a čtyři zážehové motory. Všechny motory mají přímé vstřikování paliva, jsou přeplňované, obsahují systém Start-Stop a rekuperace kinetické energie.  Dvoulitrová TDI mají výkon 100 kW (136 k), 120 kW (163 k) nebo 130 kW (177 k).

Nejúspornější variantou v modernizované modelové řadě A4 je A4 2.0 TDI s výkonem 136 koní a se spotřebou 4,2 litru nafty na 100 km (verze sedan). Vrcholem je šestiválcový třílitr TDI s výkonem 150 kW (204 k), respektive 180 kW (245 k). V nabídce zůstanou i verze s výkony 88, 105 kW a 130 kW.

Základním zážehovým motorem je 1.8 TFSI s výkonem 88 kW (120 k). K dispozici je dále 2.0 TFSI s výkonem 155 kW (211 k). Nejvýkonnější je šestiválec 3.0 TFSI ve dvou variantách: 200 kW (272 k) pro A4 (v prodeji bude později) nebo 245 kW (333 k) pro S4.

Novinkou ve všech modelech A4 je přepracované řízení s elektromechanickým posilovačem. V nabídce jsou šestistupňové manuální převodovky nebo sedmistupňové DSG. Nepochopitelně už není k dispozici manuální převodovka pro sportovní verzi S4.

Ceny modelové řady A4 se mírně zvýšily, provedení A4 2.0 TFSI začíná v Česku na částce 913 700 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám